Viva La Musica: The Making Of

Na het bekijken van onze Corona-editie van Viva La Musica vroegen een paar mensen ons: "Hoe doe je dat, zo'n virtueel koor?".

Het idee werd gelanceerd door Thomas tijdens een van de wekelijkse videogesprekken die we in Corona-tijden houden ter vervanging van de gezellige babbel na de repetities.

Click Track

Als eerste stap maakte Thomas een click track. Dat is een eerste opname die de basis vormt voor alle verdere opnames.

De eenvoudigste vorm van een click track is gewoon 1 iemand die z'n eigen stem inzingt bovenop een metronoom. Voor nummers met instrumentale begeleiding is het ook handigst dat deze al op de click track staat.

Opnames

De click track werd dan rondgestuurd naar alle koorleden met de vraag om hun eigen stem op te nemen.

Om de mix achteraf te vergemakkelijken is het best dat de zangers door een koptelefoon luisteren naar de click track en ervoor zorgen dat enkel hun eigen stem op de opname staat.

De meeste smartphones en laptops hebben tegenwoordig hele goede camera's en mits opname in een stille ruimte is extra opname-apparatuur niet noodzakelijk, al zijn een goede microfoon en gesloten koptelefoon natuurlijk nóg beter.

De leden mailden dan hun filmpjes door naar Thomas (o.a. via WeTransfer gezien de soms grote bestanden).

Het geluid

Uit de videofragmenten werd eerst het geluid geëxporteerd met FFmpeg.

Bij het samenzingen pas je je automatisch aan aan alle stemmen rondom jou, maar dat gaat uiteraard niet bij opnames vanuit je kot. Die kleine aanpassingen werden daarom gedaan in Melodyne.

Alle stemmen werden dan samengemixt in Ardour. Ook qua timing is het veel moeilijker om elk afzonderlijk op exact hetzelfde ritme uit te komen dan wanneer je samen zingt, dus in Ardour werd de timing strakker gemaakt door hier en daar bij te knippen en te stretchen.

Ardour

Het beeld

Eens het geluid was samengemixt en geëxporteerd kon het geïmporteerd worden in het videobewerkingsprogramma, Kdenlive.

Alle videofragmenten werden geïmporteerd en het beeld werd gesynchroniseerd met de geluidsmix.

Om dan verschillende filmpjes samen te zetten op 1 beeld werd op elk videospoor een composite and transform effect toegepast.

Kdenlive

Conclusie

Je ziet, het vergt wat werk, maar met (veelal gratis) software en eenvoudige apparatuur kan je veel bereiken.

Qua software bestaat er voor elk wat wils. Thomas gebruikt graag Open Source-software, maar er bestaan vele alternatieven gaande van GarageBand, tot Adobe Premiere,... De werkwijze blijft echter steeds gelijkaardig.